Hoppa till innehåll

Dave37's Frågetråd


Rekommendera inlägg

*Det har 9st bokstäver

*Det är mäktigare än gud

*Det är mer ondskefullt än djävulen

*Fattiga har det

*Rika människor behöver det

*Om du äter det dör du

 

 

Vad är det för något?

Ingenting är rätt svar på gåtan, men egentligen är det bara första punkten som stämmer in på det. "ingenting" är snarare det enda som inte är mäktigare en Gud, ondskefullare än djävulen etc. Fattiga har någonting och rika behöver kanske något. Bara för att man är rik är det inte säkert att man har kärlek och omsorg t.ex. vilket man behöver. Jag äter ingenting just nu och jag känner inte att jag dör. Redigerat av Dave37
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Vilka 5 vetenskapsmän anser du ha gjort störst/viktigast upptäckter i historien, och varför?

Det är väldigt svårt att säga, och oftast är det de mest fundamentala upptäckterna som är de viktigaste, för de är också de bredaste. Vetenskap som har utnyttjat den vetenskapliga metoden har egentligen inte funnits förrän i början av 1600-talet. Vetenskap som metod har utvecklats tillsammans med samhället och det som på Arkimedes dagar skulle räknas som "vetenskap" räknas inte alls som det idag. Det är också lätt att säga att de viktigaste upptäckterna är sådant som nutiden är högst beroende av, t.ex. elektricitet som Volta, Amperé, Ohm och Maxwell har formulerat lagarna kring. Men vi vet inte om detta är de viktigaste upptäckterna bara för att de är av stor betydelse just nu. Arkimedes princip, om än trivial, är på det stora mycket viktigare då den beskriver både hur båtar flyter och luftballonger svävar.

 

Även om matematik inte är direkt vetenskapligt så ligger ju en väldans massa matematiska upptäckter till grund för allt annat, t.ex. olika satser som Pythagoras sats, formuleringen av de trigonometriska funktionerna, Newtons differentiella matematik eller helt enkelt själva språket matematik är extremt viktiga uppfinningar eller "upptäckter". Men i sammanhanget kan det ändå vara värt att nämna att t.ex. Leonard Euler har bidragit med en fruktansvärt massa saker till mänsklighetens förståelse.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_things_named_after_Leonhard_Euler

 

Givetvis även Newton som nämnt tidigare har gjort en fantastisk insatts inte bara genom att uppfinna differentiell matematik, utan givetvis hans arbete på krafter och gravitationsteorin. Men det är viktigt att komma ihåg att vetenskap är aldrig sann. Newtons beskrivning av gravitationen är fel, eller ja, ofullständig, något som Einstein senare rättade till och som strängteorin har (kanske) rättat till nu på senare tid med införandet av gravitoner. T.ex. det är lätt att tillskriva Dalton, Rutherford eller Bohr till upptäckten av atomen, men deras modeller är väldigt fel vilket vi vet tack vare De Broglie våg-partikel-dualism för materia. Dessutom var det baserat på Einsteins arbete om Brownsk rörelse som kunde bevisa atomers existens.

 

Så det jag försöker säga är att det inte går att tillskriva en specifik upptäckt som viktig eller någon vetenskapsman som viktig. Jag älskar citatet från Newton som lyder som följande:

 

"If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants." - Isaac Newton

Redigerat av Dave37
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Vilken är din syn på livet i allmänhet?

På mitt liv eller liv som ett koncept? Eftersom du har 'liv' i bestämd form och använder ordet 'allmänhet' så tolkar jag frågan på följande sätt:

 

 

Jag älskar att leva och tycker livet är underbart, jag försöker att ta vara på livet utan att vara hektisk på något sätt. Jag försöker vårda mitt psyke och undvika stress och hets. Jag har saker jag brinner för och som jag anser vara väldigt viktiga och som bör tas på största allvar, men samtidigt hetsar jag inte upp mig över de projektioner jag har av verkligheten inte alltid stämmer. Livet i sig är så fantastiskt att det är svårt att låta bli att njuta av det, inte för att jag vet varför man skulle vilja försöka låta bli. Bara att kunna uppleva, känna, se och höra är fantastiskt. Att kunna tänka och vara del av universum är underbart.

Redigerat av Dave37
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Gå med i konversationen

Du kan skriva nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Svara på det här ämnet...

×   Klistrade in som rich text.   Klistra in som vanlig text istället

  Endast 75 emojis är tillåtet.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigeraren

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller infoga bilder från URL.

 Dela

×
  • Skapa ny...