Hoppa till innehåll

Åk 9 Vad Är Skillnaden Mellan Ozonskiktet Och Växthuseffekten?


siaames
 Dela

Rekommendera inlägg

Ozonskiktet är ett "lager" som ligger några mil upp i himlen och är det som skyddar oss mot solens UV-ljus med hjälp av Ozon (O3), medan växthuseffekten är det som händer när koldioxid CO2 och vatten H2O kommer upp i atmosfären, och hindrar all värme från att åka ut i rymden.

Inte ALL värme. 

 

För att vara lite mer noggrann:

Solen strålar mot Jorden med korta våglängder som ganska lätt kan passera atmosfären där växthusgaserna finns, och endast en liten del studsar bort utan att nå jordens yta. Det som kommer igenom atmosfären når alltså jordens yta och blir till värme eller utnyttjas av fotosyntesen.

Det strålas sedan ut i rymden igen (annars hade Jordens temperatur bara ökat och ökat väldigt kraftigt), fast den här gången med långa våglängder som har svårare att penetrera atmosfären. Det gör att mycket mer av värmestrålningen studsar ner mot jorden igen än det som studsade ut vid den första "penetreringen", och ger jorden värme ännu en gång.

Detta är dock nödvändigt, annars hade jorden varit för kall för att leva på. Det farliga är när vi ökar den naturliga halten av växthusgaser, vilket medför att mer värme strålar tillbaka än "det är tänkt", som då ökar jordens temperatur ytterligare. 

 

Här är en bra bild:

 

Den gula "ursprungsstrålningen" från solen penetrerar atmosfären (innehållande växthusgaserna) där en liten del studsar bort på grund av dess korta våglängd.

Den når jordens yta och får en lång våglängd (orange), vilket gör att en mycket större andel än tidigare studsar på atmosfären, ner igen.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det farliga är när vi ökar den naturliga halten av växthusgaser, vilket medför att mer värme strålar tillbaka än "det är tänkt", som då ökar jordens temperatur ytterligare.

Det hela handlar om strålningsbalans. Lika mycket energi måste lämna Jorden som kommer in om temperaturen ska vara stabil. Ökad växthuseffekt leder till att mer ljus fullständigt absorberas av atmosfärens molekyler och energin lagras som rörelseenergi, alltså temperatur, eftersom E = kBT.

Jo, om vi fortsätter med att elda med fossila bränslen och alla träd så kommer nog all värme att stanna kvar.

Det är omöjligt pga av bl.a. kvantmekanisk tunnling. Redigerat av Dave37
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Gå med i konversationen

Du kan skriva nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Svara på det här ämnet...

×   Klistrade in som rich text.   Klistra in som vanlig text istället

  Endast 75 emojis är tillåtet.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigeraren

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller infoga bilder från URL.

 Dela

×
  • Skapa ny...