Hoppa till innehåll

Åka Till Filippinerna


erikoo86
 Dela

Rekommendera inlägg

Gäst Jesper93

Till Filippinerna tar man sig enklast med reguljärflyg. Inrikesflyg bokas med fördel på Internet, då varje flygbolag har en egen hemsida. Ska man stanna på Filippinerna mer än 21 dagar, krävs visum. Kontakta då filippinska ambassaden. Skulle det visa sig under vistelsen att resan blir längre än 21 dagar, går det att ordna visum på plats. De större turistorterna har Immigration offices, där man kan få hjälp. Det är mycket billigare att skaffa visumet där, men ska man vara på den säkra sidan, bör man ordna visum före avresan. Se över vaccinationerna före resan. Kontakta vårdcentralen för information, för det varierar lite beroende på var på Filippinerna man ska tillbringa sin semester.

 

Det är tropiskt klimat, vilket innebär värme även under regnperioden. Tunna bomullskläder är att föredra. Det är dock billigt att shoppa på plats, problemet kan vara storlekarna. Det gäller både skor och kläder.

 

Klimatet på Filippinerna är subtropiskt och man har därför häftiga regn halva året och torrperiod andra halvan. Regnperioden börjar i slutet av maj och slutar november, sedan är det torrperiod från december till början av maj. Men självklart är det inte så att det klockan 12.00 den 25 maj börjar regna och att det sedan inte slutar förrän den 30 november. Bara för att det är regnperiod, regnar det inte riktigt hela tiden. Det kan vara uppehåll flera dagar, likaså händer det att det regnar även under torrperioden.

 

 

Filippinerna nås lättast med flyg. Det finns fyra stycken olika internationella flygplatser att välja mellan, dessa ligger i Manila, Cebu, Davao och Laoag. Manila är den överlägset största flygplatsen i Filippinerna och följaktligen är det lättast att hitta flyg hit. Om man skall till södra Filippinerna, är det betydligt trevligare att resa via Singapore och Silk Air från Singapore till Cebu eller Davao.

Det finns även möjlighet att flyga till både Manila och Cebu från Hong Kong.

 

Det finns även möjlighet att flyga till både Manila och Cebu från Hong Kong.

Flyg till Manila tar ca 3 timmar från Bangkok. Total restid från Stockholm, beroende på bolag, bör variera mellan ca 14 och 18 timmar inkl. mellanlandningar.

 

 

Det tar ofta lång tid att ta sig mellan olika orter på Filippinerna. Största orsaken till detta är att det ofta krävs många byten mellan taxi, tricycle, båt och buss. Utöver detta är det ibland så att båtar inte lämnar hamnen förrän de är fulla. Alla kommunikationer inom Filippinerna är billiga. Exempel, 4 timmars bussresa från Cebu ca 60 pesos.

 

 

Att köra bil själv i Filippinerna är inget att rekommendera. Trafikreglerna liknar ingenting som vi är vana vid i västvärlden och trafiken kan upplevas som kaotisk.

 

Rekommendationen är att alltid se till att taxichaufförerna slår på taxametern vid start. Många taxichaufförer tar chansen och ta stora överpriser. Ta gärna med sedlar i mindre valörer då du inte kan räkna med att taxichaufförerna har växel.

 

 

Att lifta är ett bra sätt att träffa lokalbefolkningen, men är inte att rekommendera i de södra delarna.

 

 

Det enklaste sättet att betala är i lokal valuta som tas ut via bankomater. Den vanligaste utländska valutan är amerikanska dollar. Numera gäller även EURO

 

Betalkort

I köpcentra och varuhus går det utmärkt att betala med kontokort utan någon extra avgift.

Bankomater

Bankomater finns i de flesta större byar och städer, oftast tas det ut en avgift på 200 php (ca 4 USD) när man använder utländska bankkort.

 

 

Boendet i Filippinerna är förhållandevis dyrt, men i europeiska mått mätt mycket

 

 

 

 

Boracay är ett av de stora resmålen dit många turister reser. Stranden är härligt lång och det finns många restauranger längs strandpromenaden.

 

 

Den största aktiviteten i Filippinerna är dykning. Bra dykning finns över hela Filippinerna, kända dykorter är bl.a. Dauin utanför Dumaguete, Malapascua Island, Busuanga (Coron), Moalboal, Panglao utanför Bohol. Flest dykskolor återfinns på Boracay och i Puerto Galera. För den som är intresserad av vrakdykning är kanske Subic Bay en av de bättre orterna i Filippinerna. Filippinerna är i dykvärlden kanske mest känt för sitt stora bestånd av valhaj utanför Donsol på Luzon och Thresher Shark utanför Malapascua Island. Vid Donsol sköter idag WWF interaktionen mellan människa och valhaj och endast snorkling är tillåten. Runt Busuanga finns det många vrak från andra världskriget(främst japanska) och i Subic Bay från både andra världskriget och spansk-amerikanska kriget i slutet av 1800-talet.

Förutom det uppenbara solbadandet och dykningen/snorklingen finns möjlighet till andra aktiviteter som segling, golf och åka fyrhjuling för att nämna några. Störst på aktiviteter är förmodligen Boracay Island, som är den största turistorten.

 

För tillfället avråder svenska UD från resor till de flesta delar av Mindanao i söder och inkluderar även Suluarkipelagen.

Förutom detta så är säkerheten i Filippinerna god, men vapen förekommer i stor utsträckning. Alla större hotell har minst en beväpnad säkerhetsvakt vid ingången. Detta gäller även bankkontor. Andra säkerhetsrisker har varit bombattentat och planerad bombattentat i Manillaområdet, dessa har utförts av Abu Sayyaf-gerillan. Senaste attentatet utfördes i Manilla-bukten under 2004. Idag har alla större färjeförbindelser säkerhetskontroll med metalldetektor liknande en enklare flygplats.

Förutom detta förekommer naturkatastrofer i viss utsträckning, tyfoner drabbar Filippinerna varje år och vulkanutbrott och jordbävningar förekommer också, dock i betydligt mindre utsträckning.

Redigerat av Jesper93
  • Gilla 2
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Filippinerna är jättefint men det finns många mörka sidor tyvärr. Så tänk på vad du köper så du inte stödjer något som är fel, prostitution och trafficking är jättestort där. Har precis läst på www.beewithus.com om det och det är så himla hemskt att man börjar gråta! Kolla in sidan och Filippinerna där innan du åker tycker jag ! Bra att veta om bara tänkte jag. Annars får du ha en trevlig resa! 

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 8 månader senare...

Om du fortfarande ska åka dit så tycker jag att du ska köpa på dig lite bra läsning. Staffan Nordstrand som har startat Bee WIth Us som jag nämnde tidigare är författare och har skrivit flera böcker om trafficking som jag tycker alla borde läsa. Det är bra pris på böckerna på adlibris. Hans senaste bok heter Byggfirman och den kan jag verkligen rekommendera! Här är den: http://www.adlibris.com/se/bok/byggfirman-9789186505486

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Gå med i konversationen

Du kan skriva nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Svara på det här ämnet...

×   Klistrade in som rich text.   Klistra in som vanlig text istället

  Endast 75 emojis är tillåtet.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigeraren

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller infoga bilder från URL.

 Dela

×
  • Skapa ny...