Hoppa till innehåll

Skolarbete....


Megaklumpen
 Dela

Rekommendera inlägg

Ett av mina favoritämnen ^,.,^

Här var en (något udda) text jag hittade via Google:

 

Legenden om Fågel Fenix.

 

En övernaturlig fågel med anknytning till soldyrkan, i antika Egypten betraktad som ett helgon. Den egyptiska Fågel Fenix var stor som en örn med ädelstensglimrande fjäderskrud och guldplym. Dess sång var underbart melodisk. Endast en Fågel Fenix kunde finnas i taget och den blev mycket gammal (500 alternativt 1461 år).

 

När Fågel Fenix kände att livet närmade sig sitt slut, byggde den ett rede, satte sig själv däri, satte eld på redet och allt blev till aska. En ny Fågel Fenix steg därefter upp ur askan. Denna pånyttfödelse sägs symbolisera solens nedgång och uppgång. Den nya Fågel Fenix lade därefter askan av sin föregångare i ett ägg av myrra och flög sedan med ägget till Solriket och lade det på Solgudens altare.

 

Fågel Fenix symboliserar odödlighet, pånyttfödelse och liv efter döden. Influens av Fågel Fenix kan märkas i kinesisk, hinduisk, egyptisk och grekisk konst och litteratur under mycket lång tid. Senare användes Fågel Fenix i medeltida kristen litteratur som symbol för död och pånyttfödelse. Dess flykt påstås ha styrkan att lämna världen och dess problem bakom sig och flyga mot solen i klar, ren himmel.

 

I Kina var Fågel Fenix ett av ett antal gudabesläktade djur. En vanlig scen är Fågel Fenix attackerande ormar med utspärrade klor och vingar. Faktiskt har bilder av Fågel Fenix funnits i Kina i mer än 7000 år, ofta i jade och ursprungligen på lyckoföremål. Under Han-dynastin (200 f.kr.) var dessutom Fågel Fenix symbol för söder, utpekande väderstrecket med en honfågel och en hanfågel vända mot varandra. Fågel Fenix användes också som symbol för kejsarinnan när hon parade sig med en drake symboliserande kejsaren. Här fungerade Fågel Fenix som överförare av himmelsk kraft till kejsarinnan.

 

Om en Fågel Fenix prydde ett hus betydde det att de boende i huset var ärliga och redliga. Man trodde också att Fågel Fenix bestämde över den kinesiska musikens 5 toner och att den företrädde konfucianismens 4 dygder: Trohet, ärlighet, artighet och rättvisa. Symboler med Fågel Fenix placerades i kryptor och på gravar. Smycken med Fågel Fenix visade att bäraren var en person av hög moral. Bara betydande personer fick bära sådana smycken.

 

I Sverige i modernare tid har Fågel Fenix varit förebild för den "röde hanen", som återfinns på räddningskårers emblem. Försäkringsbolaget Allmänna Brand hade Fågel Fenix i sin logotyp. Ett försäkringsbolag, som ganska tidigt fusionerade in i Skandia, hette Fenix. I dag är Fenix Försäkringsmäklare AB bärare av namnet Fenix inom försäkring i Sverige. I England och USA finns försäkringsbolag med namnet Phoenix (som alltså är detsamma som Fågel Fenix).

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Hmm... Få se här... Ska väl gå att fixa nåt ;)

Kerberos är en ganska okänd filur från Grekisk mytologi... Hittade en bit om den.

 

Kerberos

 

Hund med tre huvuden och en draksvans som vaktade ingången till underjorden, Hades. Han lät snällt alla komma in, men ingen fick gå ut utom Orfeus och Herakles, som lyckades ta besten till dagsljuset.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Gå med i konversationen

Du kan skriva nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Svara på det här ämnet...

×   Klistrade in som rich text.   Klistra in som vanlig text istället

  Endast 75 emojis är tillåtet.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigeraren

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller infoga bilder från URL.

 Dela

×
  • Skapa ny...