För länge sedan, långt innan några förfäder du känner till, slogs Zaramoths och Azunais arméer om herraväldet i Aranna. När stridsherrarna slutligen möttes på slagfältet tillintetgjordes båda arméerna. Världen andades ut och en ny tid tog sin början. Men nu är det bråda tider igen. En tidigare okänd prins vid namn Valdis har hittat Zaramoths svärd och börjat använda dess krafter för att försöka ta över världen. Kaos råder och endast en mytomspunnen sköld kan stoppa honom, men dess fragment ligger spridda runt Aranna.
När spelet börjar är du legoknekt i en av de stridande arméerna. Under ett slag slås du medvetslös och när du vaknar upp igen är du fängslad. Desperat att återfå din frihet ingår du en överenskommelse med fångvaktaren: om du gör några tjänster ska du återfå din frihet. Nu börjar äventyret.
Övning ger färdighet
Dungeon Siege 2 är ett lättvikts-hack-n-slash, eller action-rpg som det står på lådan. Man får ett uppdrag – vanligtvis ska något hämtas eller förstöras – sen ger man sig iväg genom spelvärlden för att utföra det. På vägen slår man ihjäl monster i stock och parti. Har du spelat något av Blizzards Diablo-spel kommer du genast att känna igen dig. Det verkar kanske inte vara så mycket att göra ett spel av men det fungerar riktigt bra. Uppdragen följer antingen historien eller är separata sidouppdrag som kan ge extra inkomster eller vapen.
Du kan välja att spela som människa, alv, halvjätte eller dryad. Som människa väljer du om du ska vara bra på närstrid, avståndsvapen eller magi, medan de andra har en naturlig fallenhet för ett av områdena. Till skillnad från i Diablo är din skicklighet beroende av hur du anfaller. Skjuter du mycket med pilbåge blir du en bättre skytt. Använder du stridsmagi blir du bättre i just det. Välj en primär stridsfärdighet och öva ordentligt med den, för gör du lite av varje riskerar du att bli en medelmåtta i en massa färdigheter, och det kommer man inte långt med.
Svärdslukande husdjur
I början av ditt äventyr är du ensam men med tiden kan du ha upp till fyra personer i ditt följe. Fast personer är inte riktigt rätt ord, de är snarare husdjur, allt från en packåsna till en varg eller en liten isdemon. Husdjuren kan inte utrustas med några vapen eller sköldar men de kan bära saker och de hjälper till med att slåss. En kul sak är att de växer och får nya förmågor beroende på vad du matar dem med.
Husdjuren äter inte mat utan utrustning som sköldar och svärd, men det är lugnt för i spelet hittar man drivor av sköldar, svärd, pilbågar och magiska formler i princip överallt. Utrustningen man hittar kan man antingen använda själv, sälja eller mata sitt husdjur med. En bit in i spelet får man möjlighet att förtrolla saker. Man kan till exempel göra en egen magisk sköld.
Förutom solokampanjen kan du spela tillsammans med flera andra spelare i olika spellägen. Storyn är densamma men du kan spela med en till tre andra spelare och hjälpas åt, via LAN eller Internet. Dock kan hela gänget, inklusive husdjur, aldrig bli fler än sex.
Matinékänsla
Själva historien känns väldigt traditionell. Något stort och elakt är på gång att ta över världen och det verkar som att du är den enda som kan stoppa det. Man får dock inte samma känsla av att något verkligen är fel som exempelvis i Diablo 2. Den stora skillnaden är att Diablo känns som skräckfilm medan Dungeon Siege 2 är mer matiné. Inte på ett dåligt sätt, det är bara mycket lättare i tonen.
Grafiken är mycket välgjord, även om det på nära håll känns som om texturerna saknar lite detalj. Ett problem som uppstår lite då och då är att kameran inte hänger med, framför allt i grottor och inne i byggnader, vilket slutar med att man inte ser vad man slåss mot och hur man kan röra sig. Kameran försöker hålla sikten fri genom att flytta sig till en bättre vinkel och tona bort de väggar som är närmast dig, men det fungerar inte alltid. Ljudeffekter, musik och röster överlag mycket bra men rösterna förstärker ibland matinékänslan.
Demo att ladda ner
Spelet kommer på fyra CD-skivor och tar cirka 2,3 GB av din hårddisk. Kraven på hårdvara är sympatiskt låga så även om man har en maskin med ett par år på nacken bör det rulla på fint. Spelet leveras med en enkel övergripande svensk manual i pdf-format medan själva spelet och dokumentet som går djupare in i historien bara finns på engelska.
Alla ni som gråtit bittra tårar över Blizzard Norths nedläggning kan sluta sörja nu. Leta i stället reda på en spelkamrat (Madde skickade ut sambon efter ett eget exemplar redan första kvällen) och kasta er in i Dungeon Siege 2:s förtrollande värld. Har du inte provat den här sortens spel tidigare finns det ett demo som hugade spekulanter kan prova. Vi gillar spelet och rekommenderar det varmt till alla som uppskattar hack-n-slash, fantasy och inte vill ha ett socialt liv utanför datorn.