Betyg 10/10
Omdöme av shodow skrivet December 2004
Första gången man hörde att Sega skulle börja utveckla spel till andra konsoller än sina egna, så blev många riktigt förbluffade. Det lät ännu märkligare när man insåg att detta ledde till att de företag, Sega och Nintendo, som konkurrerat med varandra i så gott som två decennier, nu skulle börja samarbeta. Men nu när planerna är igång och Sega arbetar med spel till Nintendos Gamecube, så är deras nya spelidé så märklig att man har glömt hur udda det kändes när Sega förtäljde om sina multi-konsol planer. I Super Monkey Ball ska man som apor, fångade i plastkulor, rulla fram genom diverse banor och plocka upp ett antal bananer.
Är Super Monkey Ball endast ett underligt lir eller ett originellt, ap-skojigt spel?
Första gången
Inte nog med att detta är det första apboll-spelet som jag spelar, det är även det första Gamecube-spelet jag spelar. Förväntningarna är höga både spelmässigt och grafikmässigt.
Efter att alla medverkande företag fått visa upp sina logotyper, urskiljer jag några apor med bananer i tankarna. De kanske inte är de snyggaste aporna jag sett, men säkerligen de charmigaste.
Sedan efter att jag sett dem vandra i öknen och flyga luftballong, så bär det iväg mot titelbilden och jag får äntligen börja knappa på kontrollen.
Party-apor utan like
Super Monkey Ball skulle jag nog klassa som ett originellt partyspel, med mycket variation.
Fyra apor kan man kontrollera genom spelet, Aiai, Meemee, Baby och Gongon. Det som skiljer dem, förutom deras utseende, är främst deras tyngd. Till exempel så är Gongon en kraftig primat som kan rulla betydligt snabbare än vad t.ex. lilla Baby kan. Baby är däremot betydligt mer lätthanterlig med sin låga vikt.
Det finns 3 olika spellägen. Main game, Party game och Mini game. Dessa innehåller flera olika grenar som kan gå ut på allt från att spela golf med aporna som bollar, till svindlande flygturer.
Main game
Detta är själva roten i spelet, det är det här man får lira om man lyckas leta upp Super Monkey Ball på arkad. Här gäller det att ta sig till mål innan tiden rinner ut och plocka upp så många bananer som möjligt på vägen. Detta gör man genom att istället för att styra apan, kontrollera planen han befinner sig på med hjälp av den analoga spaken. Det kan liknas vid det gamla labyrinten-spelet, som man hade som liten, där man styrde en kula från början till slutet av en labyrint genom att luta spelplanen.
Själv tycker jag att detta är det mest intressanta spelläget, då det alltid känns lika kul att försöka öveträffa sig själv och få den bästa tiden på en viss bana, eller samla flest poäng. Man kan spela flera i detta spelläge, men det känns som Main game är bäst lämpat för singel-player.
Party game
Precis som namnet antyder är det i den här avdelningen partyspelen finns. Här kan man välja mellan Monkey race, Monkey fight och Monkey target.
I Monkey race ska man komma först i mål på en relativt rund bana. Det känns lite grann som en Mario Kart-kopia när man gasar fram och kastar bananer, som man hittar i lådor som finns utplacerade på banan, mot sina motståndare.
Vill man ”boxa” ned sina motståndar-apor från plattformar, ska man välja Monkey fight. Detta läge är speciellt roligt tillsammans med en kompis, då båda kan få sig några riktiga bra skratt när man slänger in en handske i nyllet på en oskyldig apa.
I Monkey target får man flyga fram, med bollarna utfällda fungerande som vingar, för att samla bananer och landa på en platta som ger mycket poäng.
Monkey target är riktigt kul. I synnerhet när man lärt sig hur man spelar ordenligt. Av någon anledning för detta mina tankar till den gamla SNES-klassikern Pilot Wings. Att spela Monkey target med en vän kan vara riktigt kul, om båda är lika duktiga och man orkar vänta på varandra mellan varven.
Mini game
Monkey billiards, Monkey bowling och Monkey golf, som hör till Mini game, måste man låsa upp en efter en genom att samla poäng i Main game.
Monkey billiards är apvarianten på biljard. Genom att sikta in sig på bollarna och bestämma slagkraften med A-knappen, ska man skjuta in kulorna i de sex hålen.
Rätt underhållande, men mycket segare än alla andra grenar. Tillsammans med en kompis blir det roligare när man sittar och klurar fram de snyggaste sätten att sätta in bollarna i hörnfickorna.
I Monkey bowling ska man knuffa ned käglor med hjälp av sitt klot, precis som vanlig bowling om man glömmer de söta aporna som befinner sig inuti kloten. Styr gör man genom att trycka in styrkan på en mätare med A-knappen, placera apklotet med den analoga spaken och skruva med L- och R-knappen.
Till en början är Monkey bowling småskojigt, men efter ett tag blir det ganska enformigt och tråkigt.
Gillar man golf, som jag, är Monkey golf ett nöjsamt spelläge. Här finns många fiffiga banor med sina egna klurigheter. Här får man verkligen jobba för att bli bra, att få hole-in-one på varenda bana är inte det lättaste.
I Super Monkey Ball finns det många spellägen och alla är roliga. Det finns mycket att göra och att bli ap-kung är en utmaning. Rikligt med skoj är vad Super Monkey Ball innehåller.
Grafik och ljud
Grafiken är verkligen charmig. Aporna är sockersöta och färgstarka. Omgivningarna är omväxlande och väldigt fantasifulla – det är riktigt vackert när man tittar ut från sin plattform och ned mot molnen.
Tekniskt sett är Super Monkey Ball väldigt välgjort. Texturerna växlar mellan underbara och mindre underbara. En del texturer är väldigt detaljerade och andra inte lika detaljerade – i vilket fall som helst så är texturerna riktigt tjusiga.
Själva bollen som aporna befinner sig i är uppdelad i två färger. På så vis kan Sega verkligen imponera med hur de lyckas få bollen att arbeta verklighetstroget. Jag blir alltid lika överväldigad av att se hur bollen rullar perfekt fram över marken. Något som ger ännu mer intryck är de häftiga grafiska effekter som vissa banor berikats med, som t.ex en gigantisk spegel som spelplan, eller vågor som rullar utåt från mitten av den först platta banan. Dessutom flyter spelet riktigt bra, det är riktigt skönt att se allt fungera i 60 bilder per sekund.
Ljudet är bra, men inget som man kommer minnas fem år framåt. Apskriken är synnerligen gulliga och lockar ibland fram ett skratt. De övriga ljudeffekterna är helt okej, de består främst av krock-ljud när man stöter ihop med väggar så det är inget Sega behöver satsa stenhårt på – det funkar, alltså är det bra med andra ord.
Musiken i spelet är bra. Det är inga toner vi kommer känna nostalgi för i framtiden, men de är ändå rätt mysiga.
Slutsats
Super Monkey Ball är ett jättebra partyspel. Det finns mycket variation och man kan alltid starta upp spelet för att slå sina egna poäng och bli bättre. Spelet är som gjort för att spela tillsammans med kompisar. Med Super Monkey Ball, tre polare och en klase bananer, kan det bli en kul helkväll.
Grafiken är imponerande med härlig design och häftiga effekter. Ljudet är bra, men jag skulle vilja höra bättre klangfärger till musiken.
Tål du gullighet och är ute efter ett originellt och roligt spel som räcker länge, så är Super Monkey Ball valet för dig.