Hoppa till innehåll

Forumlek: Google Challenge


Gäst Sandkaka

Rekommendera inlägg

Gäst Sandkaka

Då försöker jag med en formlek då..

Innan jag säger hur det går till vill jag att alla ska följa dessa regler:

Svaret får inte innehålla mindre än 5 rader ren text. Dvs, rader utan sidbrytningar (enter).

Svaret får inte innehålla något som bryter mot någon utav fuska.se´s regler (såklart).

Du måste ha källhänvisning tillsammans med ditt svar

 

Då över hur leken går till...

 

Leken innebär att man ska utnyttja Google, eller liknande sökmotor för att ta reda på vad en viss sak/ord innebär.

När du har hittat förklaringen till saken/ordet redovisar du ditt svar här i tråden och berättar vad nästa person ska leta efter.

Orden får vara på engelska, men svaren måste vara på svenska (eller översatta av dig).

 

Exempel:

Sandkaka: Ostbåge

Person 1:

Ostbågar är en sorts snacks som framför allt är baserade på majs och ost. Ostbågar innehåller ett väldigt högt energivärde och överdriven konsumtion tillsammans med en stillasittande livsstil kan leda till övervikt och fetma. Ostbågarna är avlägset släkt med chipsen och ganska nära släkt med jordnötsringarna. Nu för tiden finns ostbågar att köpa i dom flesta länder. I Storbritannien heter ostågar "cheezies" eller "cheese doodles". Till skillnad från Norge där ostbågar heter "ostepop".

Nästa ord: Häst

Person 2: Hittar förklaring till ordet häst, samt skriver nästa persons ord.....

 

-------------------------------------------

 

Då kör vi igång..

 

Första ordet: Tortilla

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Tortilla (spanska) är en maträtt som är populär i spansktalande länder.

 

I Spanien är tortilla en rund omelett med fyllning. Den mest kända är tortilla española som förutom ägg innehåller potatis och lök

 

I Mexiko och Centralamerika är det ett runt majstunnbröd som traditionellt klappas för hand med numera görs med maskin i sk tortillerias. I norra Mexiko och USA kan tortillan vara av vetemjöl. Tortillan är basföda sedan före Columbus upptäckt av Amerika och en ingrediens i många rätter så som tacos, enchiladas och chilaquiles.

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tortilla

 

Nästa ord: Fotosyntes

Redigerat av Vitdom
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Fotosyntes är när växter, alger och fototrofa bakterier omvandlar solenergi till kemisk energi i form av socker.

Vanligen är fotosyntes växternas dissimilation, vilket är en process i växtens klorofyll, när koldioxid omvandlas till bl.a. syre under solenergins inverkan.

På natten, i mörkret, andas växter, djur och alla andra organismer bara genom sin assimilation.

 

Kemiska reaktioner [redigera]

Kemisk formel för koldioxidfixerande fotosyntes; 6H2O + 6CO2 + solenergi → C6H12O6(druvsocker) + 6O2

 

Vissa bakterier, cyanobakterier, utnyttjar vatten vid fotosyntes liksom växter. Andra fototrofa bakterier klarar inte av detta, utan använder svavelväte, H2S som är en mer lättoxiderad förening. Formeln ser då ut på motsvarande sätt: 6H2S + 6CO2 + solenergi → C6H12O6(druvsocker) + 6S2

 

Beskrivingen av den kemiska reaktionen är starkt förenklad jämfört med den faktiska processen som äger rum i kloroplasterna. Koldioxiden binds i själva verket genom en lång process med en rad katalysatorer och kemiska reaktioner i flera olika steg i mellanleden. Denna reaktionssekvens kallas Calvin-cykeln.

 

 

Klorofyll

Fotosyntesen sker i särskilda strukturer, kloroplaster, som finns i bakterierna eller växtcellerna. Kloroplasterna innesluts i ett dubbelt membran. Detta är ett av indicierna för att kloroplasterna en gång i tiden kan ha varit självständiga organismer.

 

Den kemiska reaktionen som binder soljljuset sker genom molekyler av klorofyll eller karotenoider (som är gult till färgen) som sitter på ytan av små membransäckar, tylakoider, inuti kloroplatserna. Hos gröna växter finns klorofyll i två varianter, typ a och b, som absorberar något olika vågländer av ljus och har lite olika uppgifter i den kemiska processen. Hos alger och bakterier förekommer ytterligare varianter av klorofyll.

 

 

Energi

Fotosyntesen utnyttjar enbart strålningen i det synliga spektrumet, 400–700 nm, i huvudsak blått (400–500 nm) och rött (600–700 nm) ljus, vilket motsvarar 40–45 % av instrålad energi.

 

På grund av andra omständigheter – tillgång på vatten och mineraler, växternas egen andning, växtperiod – lagras ungefär 1 % av infallande ljus kemiskt i växter. Under gynnsamma förhållanden kan det uppgå till 4 %. Sett över hela jorden är genomsnittet 0,1 %.

 

Energiinnehållet i växter är vanligen 4,5–5 kW·h per kg torr massa. I ved kan det bli upp till 5,6 kW·h/kg.

 

 

C3- och C4-växter

Det finns två olika typer av fotosyntetiska reaktioner hos växter, där skillnaden är hur mellanstegen i koldioxidfixeringen sker i växtens celler. Växter med dessa olika reaktioner kan därför delas in i C3- och C4-växter. Dessutom förekommer en variant av C4 som kallas CAM.

 

Upptäckt

1771 upptäckte Joseph Priestley att möss dog om de var ensamma i lufttäta behållare, men överlevde om de var där tillsammans med mynta. Han drog först något felaktiga slutsatser av detta men anses tillsammans med Jan Ingen-Housz, som beskrev ljusets betydelse, ha upptäckt fotosyntesen.

 

Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Fotosyntes

 

 

Nästa ord:exhibitionism

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Exhibitionism

 

Exhibitionism, ett starkt behov att visa nakna könsdelar inför okända personer i kombination med ett extravagant och sexuellt uppförande i syfte att väcka uppmärksamhet eller chockera. Exhibitionism innebär även viljan att överraska andra genom att blotta sig. Denna önskan att visa sitt kön har ofta, men behöver inte ha, en sexuell innebörd för personen. Exhibitionism är ett exempel på parafili.

 

Det är diagnos 302.4 i DSM-IV-TR och F652 i ICD-10. För att diagnosiseras som exhibitionist behöver personen inte ha utfört handlingen, det räcker med önskan om detta. För att anses som en psykisk störning måste symptomen varat i sex månader eller mer, samt hämmat personen i dess liv.

 

Nästa ord: Ohm

Redigerat av WASD
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Ohm är en SI-enhet för resistans

 

Namnet kommer från Georg Simon Ohm, tysk fysiker som upptäckte Ohms lag år 1826.

 

http://susning.nu/Ohm

 

Måste man hitta en källa på internet för o svara på frågorna? Om man bara vet svaret då? Varför skrievr du att man just får ta saker på engelska? Andra språk då?

 

Aja här är nästa: Pachinko

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Gäst Tomatketchup

Pachinko: Pachinko (パチンコ, Pachinko?) is a device used for amusement and prizes and is related to pinball machines. Although originally strictly mechanical, modern pachinko machines are a cross between a pinball machine and a video slot machine. Pachinko is said to have been invented sometime after World War II in Nagoya, though the date is sometimes questioned. The machines are widespread in Japan in establishments called "pachinko parlors", which also often feature a small number of slot machines

 

Nästa ord: Ketchup

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Ketchup är en sås av östasiatiskt ursprung och namnet är från början hämtat av den kantonesiska fisksåsen khetsap och den indonesiska ketjapen. Den sort som är vanligast är tomatketchup, men även varianter som valnötsketchup existerar.

 

Wikipedia.org

 

Nästa ord : Sensorisk Nerv

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Ansiktsnerv fick jag fram när jag sökte på "sensorisk verv":

 

 

Ansiktsnerven, nervus facialis, är den sjunde kranialnerven. Denna nerv utgår från förlängda märgen och tillsammans med n. vestibulocochlearis passerar de meatus arcusticus internus till området kring örat. Där innerverar n vestibulocochlearis innerörat medan nervus facialis träder in i en kanal som ledder till skallens utsidagenom kanalen canalis facialis. Där avger nervus facialis sedan tre huvudsakliga grenar:

 

nervus petrosus superficialis som går i riktning mot ögat och bildar plexus pterygopalatinum som sedan innerverar tårkörteln.

nervus stapes som går till örat och innerverar musculus stapedis.

chorda tympani som går till tungan samt sensorisk innervation av glandula submandibularis och glandula sublingualis.

Därefter passerar resterande av nervus facialis foramen stylomastoideus och delar sedan upp sig i mindre avgreningar och innerverar slutligen all mimisk muskulatur, m platysma samt de suprahyoidala musklerna.

 

Påverkan på ansiktsnerven kan ge ansiktsförlamning.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Gå med i konversationen

Du kan skriva nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Svara på det här ämnet...

×   Klistrade in som rich text.   Klistra in som vanlig text istället

  Endast 75 emojis är tillåtet.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigeraren

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller infoga bilder från URL.

×
  • Skapa ny...