Hoppa till innehåll

Konsoller Genom Generationerna


Gäst Kabby

Rekommendera inlägg

Det är den 15 Juli 1983 i Japan. En konstig maskin vid namn NES (Nintendo Entertainment System) kan hittas i spelaffärer. Det är en liten grå låda som väcker stor uppmärksamhet. Det kommer ut en massa heta titlar som Super Mario Bros. och Legend of Zelda. Den kom inte ut i USA förräns två år senare, 1985, och i Europa 1986. Den slutades tillverkas i Japan 2003(!). NES handkontrollen hade fyra knappar, exklusive Direction-Pad. A, B, START och SELECT. Det kunde även köpas andra kontrollenheter, som ljuspistolen Zapper. Zappern användes bla till spelet Duck Hunt. NES kunde visa 25 färger samtidigt på skärmen, men den hade 52, och den hade 5 ljudkanaler. Det släpptes en hel del tillbehör till NES, bla NES MAX controller som hade turboknappar och ett annorlunda utformat styrkors. Den var utvecklad av Nintendo. Det såldes cirka 60 miljoner NES-enheter.

 

Famicom var NES på den Japanska marknaden. Famicom betyder just Family Computer. Den var lik NES på de flesta vis, men designen var inte likadan. Famicom var vit och röd, medan NES var grå.

 

Först 1987 släpptes den första "riktiga" konkurrenten till NES, SEGA Master System. I Japan hette den först SG-1000 Mark III. Det var en 8-bitars konsoll precis som NES, men den hade bättre ljud och grafik. Den kostade cirka 1700 kr i Sverige. Trots sina bättre grafik- och ljud möjligheter så sålde den inte lika bra som NES. Det förmodligen största spelet till Master System var antagligen Sonic the Hedgehog eller Alex Kidd. Upp till 32 färger på skärmen samtidigt från en palett på 64 färger. Det släpptes senare ett Sega Mastersytem II, som inte skillde sig så mycket, bara att man kunde använda 3-D glasögon till det.

 

Game Boy släpptes kom 1989 och var mest som en bärbar NES. Den hade knapparna A, B, START och SELECT samt en Direction-Pad. Game Boy är världens mest sålda konsoll med över 120 miljoner sålda exemplar! Senare släpptes Game Boy Pocket som var likadan prestandamässigt men var mindre så man kunde ha det i fickan. Efter ett tag släpptes Game Boy Color som var likadan som en Game Boy pocket i storlek, men hade smått bättre prestanda med färgskärm.

 

SEGA släppte MegaDrive (Genesis i Japan) bara ett år senare. Mega Drive kom exakt 2 år och en dag senare i Europa än i Japan. Den kostade cirka 2000 kr. Altered Beast var det största release-spelet. 1992 kom tillbehöret Mega CD som var en CD-enhet till MegaDrive. I USA och Japan konkurrerade den värst med PC Engine och NES, när SNES senare kom blev det den största konkurrenten. 1993 släpptes Sega MegaDrive2, som var en mindre och omdesignad MegaDrive utan några större ändringar i hårdvaran. 1995 släpptes tillbehöret Sega Mega Drive 32X i Europa, som gav MegaDrive ett tekniskt övertag mot SNES.

 

SNES designades och konstruerades av Masayuki Uemura. Den släpptes den 21 november 1990 i Japan. Den släpptes den fjärde Juli i Sverige. SNES blev en STOR succé och Nintendo kunde knappt möta efterfrågan. Vissa affärer gjorde till och med lotterier om vilka som skulle få köpa en SNES, så stor var efterfrågan. De största titlarna var nog Legend of Zelda: A Link to the Past, Super Mario World och Super Metroid. Enligt många är SNES Nintendos bästa spelkonsoll (inberäknat mig). Det var inte så stor skillnad på SNES och NES kontroller. SNES var bara lite rundare. SNES hade 16-bitar. Från början hade SNES större tekniska förmågor än MegaDrive, tills Sega Mega Drive 32X kom (se MegaDrive).

 

PlayStation var Sonys första konsoll som släpptes den fjärde december 1994 i Japan. Den hade bäst grafik hittils och kom med många starka spel som bla Resident Evil och Castlevania: Symphony of the Night. Från början hade inte PlayStation-kontrollen analoga styrspakar, det kom senare. PlayStation var en av de första konsollerna med CD-skivor som media. PSone kom 1999, som var precis som PlayStation men hade ny och kompaktare design. PlayStation har sålt cirka 100 exemplar och är världens tredje mest sålda konsoll.

 

Sega Saturn är en 32-bitars spelkonsol från Sega. Den släpptes i Japan den 22 november 1994 och i USA i maj 1995. När konsolen släpptes konkurrerade den med Sonys Playstation, men den gick försäljningsmässigt inte lika bra som denna konkurrent. Saturn är ändå fortfarande populär hos shoot 'em up-fans, tack vare dess stora utbud av denna typ av spel som släpptes till konsolen.

 

48 timmar efter att SEGA Dreamcast var släppt så var 150 000 exemplar sålda! Dreamcast hade integrerat internetmodem. Sega utvecklade parallellt två möjliga uppföljare till Saturn. Företagets japanska avdelningar jobbade på en design kallad Dural som senare döptes om till Katana. Trots att Deramcast sålde rätt så bra blev SEGA stämda av företaget 3dfx för kontraktsbrott. Därefter slutade SEGA göra konsoller och började göra spel till andra konsoller istället.

 

Virtual Boy var Nintendos största flopp. Den tillverkades bara i ett år. Den släpptes inte i Europa, bara i USA och Japan. Den hade två skämar, ett för varje öga. Den kunbe bara visa rött och grönt. Den största nackdelen med Virtual Boy var att spelaren kunde få huvudvärk efter en kort tids spelande, och yngre barn kunde få allvarliga skador i ögonen.

 

Nintendo 64 lanserades i Japan den 23 Juni 1996, 29 september samma år i USA medans vi i Europa fick vänta tills 1 Mars nästa år (1997). Spelen lagrades fortfarande på kassetter (för att undvika kopiering tror jag). Några av de mest sålda spelen till Nintendo 64 är Super Mario 64 och Legend of Zelda: Ocarina of Time (Ocarina of Time fick cirka 7 miljoner bokningar i bara Japan!). Shigeru Miyamoto gjorde båda spelen. Den största nyheten som hade mest uppmärksamhet på N64 var den analoga styrspaken, det var vad som gjorde den till en sådan hit! Nintendo 64 sålde inte lika mycket som PlayStation.

 

Game Boy Advance är Nintendos uppföljare till Game Boy Color. Den finns även i en nyare modell, Game Boy Advance SP, med en annan design, belysning och uppladdningsbart batteri. Det finns ytterligare en modell av Advance som heter Game Boy Micro den lanserades hösten 2005. Game Boy Advance kunde även hantera 3-D grafik.

 

PlayStation 2 är världens mest sålda stationära konsoll med hela 111 miljoner sålda exemplar! Det är även en av konsollerna med flest spel. PlayStation 2 släpptes i Mars år 2000. Den var även bakåtkompitabel, vilket betydde att man kunde spela PlayStation 1 spel på den. Den kan även spela upp DVD-filmer med en vanlig PS2 kontroll. PlayStation 2 Slim Edition släpptes för inte allt för länge sedan. Den var likadan PlayStation 2 i prestanda men var mindre och snyggare.

 

Nintendo GameCube blev i början av 2000-talet Nintendos "flaggskepp" på spelkonsolsmarknaden. Den släpptes i Japan den 14 september 2001 och tillhör samma generation konsoler som Xbox och Playstation 2. Gamecube är den fjärde stationära konsolen från Nintendo där spelen är lagrade på ett löstagbart medium. Konsolen kommer att få en uppföljare i och med lanseringen av Nintendo Wii (2006). Nintendo Gamecube finns även i en version med inbyggd DVD-spelare, den tillverkas av Panasonic och heter Q. Trots att Gamecube hade bättre prestanda och ljud än PS2 blev det den minst sålda konsollen av dem.

 

X-Box var MicroSofts första försök på konsol-marknaden. Den släpptes 15 november 2001 och hade bäst prestanda och grafik av förra generationen. Med ett stort utbud av bil- och FPSspel sålde den cirka 30 miljoner exemplar. X-Box antagligen största speltitel var nog Halo-spelen, som antagligen ska bli film 2008. Skalet är tillverkat av en svart högkvalitativ hårdplast designat med en grön cirkel i mitten med logotypen centrerad. Detta kan emellertid bytas ut mot exempel ett genomskinligt skal.

 

Nintendo DS är den senaste bärbara konsollen från Nintendo som har två skärmar. Den nedre skärmen är en så kallat Touch Screen som reagerar vid beröring. DS har även en mikrofon som gör det möjligt att "snacka" med spelet. I en hel del spel används den mest till att blåsa i. Högtalarna kan även få till ljud som låter nästan som surround. DS har även WiFi som gör det möjligt att spela över internet. DS-spelen finns på små Game Cards som är cirka 2-3 centimeter.

 

Playstation Portable eller PSP kan spela upp video-, ljud-, foto- och spelfiler. PSP använder sig av Sonys egna Universal Media Disc (UMD). PSP har en Widescreen, vilket gör att den kan ha väldigt snygg grafik. Det ska även komma kamera och GPS till PSP. PSP släpptes 1 september i Europa. PSP kostar cirka 2000 kr idag. Sony har sedan PSP släpptes uppdaterat systemprogramvaran i ett antal versioner. I systemprogramvaran 2.80 finns förbättringar som t.ex Flash 6.0 stöd, stöd för nedladdningsbara demon av kommade spel, stöd för Video-Podcasts och diverse säkerhetshål har täppts till.

 

Xbox 360 är MicroSofts andra konsoll och den första i nästa generation. X-Box 360 är bakåtkompitabel med de flesta spel till X-Box. Men inte alla. Under fjärde kvartalet år 2005 sålde Microsoft 1,5 miljoner enheter, varav 900 000 i Nordamerika, 500 000 i Europa och 100 000 i Japan. X-Box 360 har två paket man kan köpa, Core och Premium. Premium innehåller mer tillbehör men är även dyrare än Core. Det fanns 18 spel på den amerikanska releasen.

 

Wii är Nintendos femte stationära spelkonsol och uppföljaren till Gamecube. På Nintendos presskonferens under spelmässan Electronic Entertainment Expo 2005 visades konsolen upp men då helt utan några hårdvaruspecifikationer. Konsollen gick ett långt tag under projektnamnet "Nintendo Revolution" men fick namnet Wii den 27 April i år. Wii kommer att kosta cirka 2500 kr. Wii är 44mm bred, 157mm hög och 215mm lång. Wii släpps 8 december i Europa.

 

PS3 kommer att släppas i två konfigurationer, en version med 20 GB hårddisk som saknar vissa extrafunktioner, bland annat inbyggd kortläsare och trådlös nätverksanslutning (släpps nog inte i Europa). Den andra versionen har en 60 GB hårddisk och har anslutningsmöjlighet för HDMI, inbyggd kortläsare och trådlös nätverksanslutning. I Europa kommer 20 GB-versionen kosta 499 € och 60 GiB-versionen 599 € vilket kommer göra den till den näst dyraste spelkonsolen någonsin; spelkonsolen 3DO var vid lanseringen något dyrare.

 

PS: Jag är inte klar :P

 

Detta tog 2 och en halv timme att skriva så var inte för kritisk^^

EDIT: Rättat stavfel samt lagt till Virtual Boy och Famicom

Redigerat av Kabby
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det enda jag är kritisk till är knappuppsatsen på NES. Den hade INTE knapparna X och Y. Endasat A, B, START och SELECT. Och så directional pad. Och så glömde du ju att nämna Famicom, vilket var den japanska motsvarigheten till NES. Huruvida dessa två är samma konsoll är lite oklart.

Läs denna sida. Där står det mer om NES och Famicom.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Nintendo_Entertainment_System

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det var mycket bra skrivet, det måste ha tagit en stund att skriva allt det där. Det enda jag är kritiskt i mot är alla stavfel, samt grammatikfel. Men det positiva är väl att texten inte är kopierad:). Hade den varit det, hade jag ägt ut dig här;). Man kan inte lura en gammal moderator.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det var mycket bra skrivet, det måste ha tagit en stund att skriva allt det där. Det enda jag är kritiskt i mot är alla stavfel, samt grammatikfel. Men det positiva är väl att texten inte är kopierad:). Hade den varit det, hade jag ägt ut dig här;). Man kan inte lura en gammal moderator.

 

Haha, det där var ett kul skämt; Det om att du varit moderator på sidan.

 

Själv tyckte jag att det var en riktigt bra text!

Redigerat av Ripto
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

×
  • Skapa ny...