Hoppa till innehåll

Big Bang!


Gäst ymphinorx

Rekommendera inlägg

  • Svar 628
  • Skapat
  • Senaste svar

Ledande medlemmar i detta ämne

Ledande medlemmar i detta ämne

Postade bilder

Skapa ett gruppforum och stick till det om du vill leka moderator.

 

Angående inflationsteorin så är det en teori som används inom kosmologi för att förklara universums likformighet. Det kan även ge en indikation på varför univesrsum är så platt som det är. Inflations teorin går ut på att universum under någon bråkdels sekund

efter Big Bang expanderade extremt fort (det blev ca 1028ggr större)

 

Skulle kunna förklara mer, men tvivlar på att ni kommer förstå...

 

.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

idag menar många kosmologer att inflationen spelar en långt större roll i vårt universum än man hittillts trott. en del tyder således på att det uppstår ett nytt universum i andra dimensioner, när ett svart hål uppkommer. varje svart hål skapar alltså ett nytt Big Bang,där det efteråt uppstår ett universum med stjänor och galaxer. stämmer det att vårt eget universium bara är en oändligt liten cell i ett mutliversum av okänd storlek? även om det gå att observera de andra universum direkt, kan Planksatelliten, som 2007 sänds upp av den europeiska rymdagenturen ESA, leverera indicier. efter satellitens noggrannare observationer av mikrovågsbakrunden kan forskarna nämligen bedöma de olika teoriernas sannolikhet.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Man kan visa, att om universum efter Big Bang har expanderat på det vis som dagens fysikaliska kunskap anger, så kan vi se galaxer på himlen som ligger alltför långt bort från varandra för att de någonsin ska ha kunnat befinna sig inom synhåll från varandra. (Om universum, vilket det verkar vara, är 15 miljarder år gammalt, så kan ingen information ha passerat en längre sträcka än 15 miljarder ljusår. Om vi nu hittar galaxer som ligger 10 miljarder ljusår bort åt vardera hållet, så är avståndet däremellan 20 miljarder ljusår..). Men bakgrundsstrålningen som kommer från dessa två galaxer är precis lika intensiv - skillnaden är inte mer än ungefär en del på 100 000. Detta kan knappast vara ett sammanträffande, alltså "måste" dessa två områden av rymden en gång ha legat tillräckligt nära varandra för att informationsutbyte ska ha kunnat ske. Inflationen ger en förklaring till hur detta har kunnat ske.

 

När man försökt beräkna hur krökt universum är idag, så kommer man fram till en densitetsparameter Ω0 på mellan 0,03 och 2, där densiteten 1 betyder krökningen 0, d.v.s. ett platt universum där expansionshastigheten är precis tillräckligt stor för att uppväga gravitationens sammandragande krafter. Men denna parameter ändras med universums expansion på ett förutsägbart sätt och det går att räkna ut att Ω0 vid tiden 1 s efter Big Bang bör legat i intervallet 1 ± 10-15, vilket indikerar att universum var synnerligen platt då. Hur kan detta ha kommit sig?

 

Inflationsteorin föreslogs 1981 av Alan Guth, som ursprungligen förklarade den med en fasövergång i universum. Principen är likadan som när underkylt vatten fryser - vattnet håller en temperatur ganska långt under 0° (vilket det kan göra under särskilda omständigheter), men när det väl börjar frysa, så frigörs energi som värmer upp både vatten och is. Guths ide var att universum genomgick en liknande process ungefär 10-35 sekunder efter Big Bang, då temperaturen bör ha varit tillräckligt hög för att det ska vara tillfället då de starka och svaga kärnkrafterna ska ha delats upp i två olika krafter. Energin som frigjordes i samband med detta ska ha kunnat få allt att formligen explodera i en exponentiell tillväxt, som bara varade några mycket korta ögonblick (vi talar fortfarande små bråkdelar av en sekund), men under vilken tid universum storlek kan ha ökat så mycket som 1028 gånger. Denna starka tillväxt bör ha kunnat förklara både flatheten (en noggrannare räkning ger att inflationsteorin förutsäger att densitetsparametern idag då i verkligheten bör ligga inom 1/10 000 från värdet 1, och att delar av universum som idag ligger alltför långt ifrån varandra verkligen en gång, låg tillräckligt nära varandra för att ha kunnat påverka varandra, och därmed orsaka att bakgrundsstrålningen är så jämn som vi observerar.

Dessutom verkar inflationen kunna beskriva de mer storskaliga företeelserna i universum - galaxer, galaxhopar, superhopar - genom att beskriva dem som uppblåsta kvantvariationer i det pre-inflatoriska universumet.

 

 

Michael Rowan-Robinson: Cosmology

Redigerat av Guggo
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Gå med i konversationen

Du kan skriva nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Svara på det här ämnet...

×   Klistrade in som rich text.   Klistra in som vanlig text istället

  Endast 75 emojis är tillåtet.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigeraren

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller infoga bilder från URL.

×
  • Skapa ny...