Hoppa till innehåll

Cache Minne


nico
 Dela

Rekommendera inlägg

Skall försöka förklara så gott det går.

 

Cache-minne är lite olika saker, beroende på vilken dator man har. Först och främst har varje processor oftast en inbyggd cache, där data stuvas undan en kort stund, medan processorn gör annat. Håller den t.ex på med en uträkning och du trycker på en tangent, måste den avbryta uträkningen och i stället ägna uppmärksamheten åt tangenttryckningen. Då lagrar den det den höll på med i cacheminnet.

 

Datorn söker först och främst efter data i det snabba cache-minnet och först därefter i det långsammare RAM-minnet. Först om datan inte skulle finnas i någon av dessa öppnar den hårddisken.

 

Det finns också särskilda kort som innehåller cacheminne: dessa kort sitter också fast på moderkortet och fungerar som tillfälliga "avstjälpningsplatser" när datorn arbetar. Man kallar detta för 'hårdvarucache'.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

altså en plats där vissa processer etc. kan lagras temporärt på disken, stämmer det?

 

- japp

 

hur påverkar det diskens prestanda?

 

Det beror egentligen på hurudan hårddisk du har. SCSI-diskarna är ofta utrustade med större cache minne än IDE-diskarna eftersom de klarar av att hantera flera kommandon samtidigt. SCSI-hårddisk har numera upp till 10 MB cache och en IDE-disk upp till 2 MB. Det finns dock SCSI-diskar som är utrustade med hela 16 MB cacheminne. Men storleken är en sak och användningen av cache minnet en annan. Det spelar ingen roll hur stort minnet är om det inte hanteras effektivt. Alla hårddisktillverkare använder i stort sett samma cache-teknik. För båda gränssnitten delas minnet upp i skriv- och läscache. Den senare delas i sin tur upp i två delar där ungefär 80 procent används till så kallad read-ahead* och de resterande 20 procenten till att behålla den data som just lästs in.

 

*Read-ahead innebär att hårddisken läser vidare i de sektorer som följer efter den som datorn har givit disken order om att läsa. På så sätt finns den data som ska läsas därnäst redan inlästa i förväg och därmed ökar prestanda. SCSI-hårddiskar har dessutom en ytterligare indelning av läs-cachen.

 

*Dethär blev ju nästan som att skriva "tenta" i data teknik :lol:

Redigerat av spitfir3
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 4 månader senare...

Gå med i konversationen

Du kan skriva nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Svara på det här ämnet...

×   Klistrade in som rich text.   Klistra in som vanlig text istället

  Endast 75 emojis är tillåtet.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigeraren

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller infoga bilder från URL.

 Dela

×
  • Skapa ny...