Hoppa till innehåll

Hur Mycket Ram Bör Man Ha?


Salzalada

Rekommendera inlägg

Finns det någon enkel tumregel för hur mycket RAM man behöver? Till exempel "för varje Ghz din rpcoessor har ska du ha 512 MB RAM" eller "om ditt grafikkort har 128 Mb minne ska du ha trippelt så mycket RAM".

Finns det några sådana tumregler?

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Finns inget sådant samband, processorhastighet och ram är två skilda saker. Visst går det att räkna ut vilken hastighet du bör ha på dina minnen men inte hur mycket du bör ha.

 

Du kan ha en quadcoreprocessor och 128 mb i ram och köra Windows 95, funkar förmodligen jättebra (med undantag för hårdvarustödet då). Sedan är det ju ett enormt resursslöseri om man bara har 128 mb i ram och en värstingprocessor, men det funkar...

Hur mycket ram du bör ha beror främst på operativ. Kolla vad du kan köra på en dator med en sådan processor eller ett sådant grafikkort som du har, och kolla vad de tar i ram och lägg till hälften så har du väl någon slags sätt att se hur mycket ram du ska ha. 2 gb eller 4 gb är nog rätt bra idag.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Finns inga tumregler men då priserna just nu är löjligt låga så kan det vara värt att uppgradera till 1gb om man kör Windows XP och till 2 eller 4gb om man kör Vista eller tänker göra det. Detta under förutsättning att man har en relativt ny dator. Internminne är ju något som höjer prestandan ordentligt under förutsättning att datorn nyttjar det. I XP så nyttjas minnet inte allt för effektivt medan det i Vista utnyttjas riktigt bra då Vista använder det lediga minnet till att lägga in cache som gör att datorn överlag blir snabbare.

 

Exempelvis 2gb DDR2 PC5300 kostar 649kr nu:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=322830

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Gå med i konversationen

Du kan skriva nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Svara på det här ämnet...

×   Klistrade in som rich text.   Klistra in som vanlig text istället

  Endast 75 emojis är tillåtet.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigeraren

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller infoga bilder från URL.

×
  • Skapa ny...