Hoppa till innehåll

2 Operativsystem.


Andersffs

Rekommendera inlägg

Jag förstår inte problemet. Det är inte svårt alls. Man behöver inte ställa in storleken på en partition i kilobyte. Man kan välja i MegaByte, som även är vanligast att använda. Inte på något vis svårare att göra på ena eller andra sättet.

 

Hur menar du med att du vill ha ditt OS på en hårddisk? Jag har aldrig hört om någon som haft det utspritt på flera. Kanske att man installerat program på en annan disk, men även det är ovanligt.

 

Vad jag förstått när man partitionerar så finns det olika typer av partitioner. Det är med andra ord inte bara att partitionera och tro att allt ska gå bra. I linux har jag använt 3 olika typer. Linux, SWAP och FAT32. Är dock inte helt säker på vad som händer om man väljer "fel", men det är inte alls svårt att välja "rätt" så det är inget att oroa sig för ;)

 

Varierar beroende på dist, kör du textbaserat eller äldre distar är det ofta kb som gäller. Men nyare är inget större problem, du har helt rätt. Glömmer bara inte den gången när jag missade en nolla... ;)

 

Windows ligger på min hårddisk. Om jag av misstag försöker formattera om hela disken kommer det med största sannolikhet inte gå eftersom att Windows körs och filerna används. En liten trygghetsförsäkring. Samma sak om du kör Linux och ska installera Windows, du lär inte kunna formattera en hårddisk som du själv håller på och använder.

 

Nja, olika filsystem. Ext3 eller Ext2 är vanligast under Linux, FAT32 och NTFS vanligast under Windows.

Har du en partition färdig är det bara att markera den och välja att den ska formateras om till t.ex. Ext3 (och eventuellt delas upp i fler partitioner om man vill ha swap etc. på separat partition av prestandaskäl), men poängen är att installern aldrig kommer att ta mer utrymme utanför den partition som jag har markerat. Du ber den "hålla på" med en enskild partition. Annars ber du den "hålla på" med hela hårddisken inklusive din Windowspartition innehållandes de där semesterbilderna från Sommaren -98 och din musiksamling på 20 GB.

Risken är inte jättestor men befintlig. Jag tar gärna det som känns enklare och säkrare före det som känns krångligare och mer obekant. :)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Senaste jag instalelrat har varit en äldre version av Slackware och senaste Gentoo. Båda partitionerar man i terminalen. I båda kan man skriva in i MegaByte.

 

Visst kan du inte partitionera eller formatera en disk du använder. Men så länge du inte har fler diskar eller opartitionerat utrymme på din disk kommer du inte kunna installera nåt nytt OS, om de inte kan samsas på samma partition.

 

Visst finns det olika filsystem. Men de gånger jag partitionerat i Linux har jag även kunnat välja partitionstyp. Över 90 stycken olika att välja mellan. Alla olika FAT-system och en massa andra. Det blir lätt rörigt om man inte vet vad man ska ha. Men det oftast bara två man använder och det är Linux och SWAP. Inga problem egentligen.

 

Jag är säker på att du kan klara det bara du sätter dig ner och börjar. Det är inte alls svårt. Har du flera datorer kan du få direktsupport av mig också eller ha någon installations-guide uppe i webbläsaren.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Gå med i konversationen

Du kan skriva nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Svara på det här ämnet...

×   Klistrade in som rich text.   Klistra in som vanlig text istället

  Endast 75 emojis är tillåtet.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigeraren

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller infoga bilder från URL.

×
  • Skapa ny...